brand

Met deze tips voorkom je brand in huis

door

in

Brand in huis is iets waar we liever niet aan denken. Dit kan namelijk flinke schade aanrichten aan je woning en de spullen die daarin te vinden zijn. Maar vergeet ook zeker niet de schade die brand aan kan richten aan de gezondheid van mensen. Naast brandwonden en nare gevolgen van het inademen van rook, vallen er ook ieder jaar weer dodelijke slachtoffers door woningbrand. Daarom willen we natuurlijk kosten wat kost voorkomen dat er brand uitbreekt in onze woning. We gaan je een aantal tips geven die hierbij kunnen helpen.

Elektrische apparaten veroorzaken veel branden

Eén van de belangrijkste oorzaken van woningbrand zijn elektrische apparaten. Daarmee zeggen we natuurlijk niet dat deze per direct allemaal uit huis verwijderd moeten worden. Het gaat vooral om de manier waarop we met deze apparaten omgaan. De belangrijkste maatregel is dat apparaten die niet gebruikt worden uitgeschakeld moeten worden. Misschien ken je het wel, de TV of PC staat uren aan zonder dat iemand er gebruik van maakt. Schakel apparaten in dit geval uit, het liefst volledig want ook op stand-by blijft er enig risico aanwezig. Daarnaast is ook onderhoud bij bepaalde apparaten belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan de wasdroger waar stof zich in ophoopt. Verwijder deze stof regelmatig om te voorkomen dat er brand ontstaat.

Blaas kaarsen uit bij verlaten van de ruimte

Ook kaarsen zijn een veelvoorkomende oorzaak van brand. Daarbij gaat het vooral mis door onoplettendheid. Kaarsen zijn nu eenmaal een vrij groot risico omdat hier letterlijk een vlam bij aanwezig is. Er mag gerust een kaarsje branden voor een prettige sfeer, maar zorg dat je hierbij aanwezig bent. Verlaat je de ruimte? Blaas de kaarsen dan uit.

stopcontact
Haal altijd de oplader uit het stopcontact

Controle en onderhoud van de CV ketel

Het is sterk aan te bevelen om ieder jaar een specialist langs te laten komen voor onderhoud aan de CV ketel. Hierbij word vuil en stof verwijderd en gecontroleerd of alle onderdelen nog helemaal in orde zijn. Wanneer er vuil ophoopt of wanneer onderdelen versleten zijn vormt de CV ketel een groter risico op brand. Zoals ook over auto’s gezegd wordt: besparen op onderhoud kan je duur komen te staan. Dit geldt zeker ook voor de CV ketel!

En als het kwaad al geschied is?

Natuurlijk kan er altijd iets misgaan waardoor er alsnog brand ontstaat in huis. Dit risico is nooit helemaal tot 0 te beperken. Daarom zijn ook maatregelen voor dit soort momenten erg belangrijk. Dit begint bij het ophangen van rookmelders, die direct waarschuwen als het ergens in huis mis dreigt te gaan. Om vervolgens ook daadwerkelijk in te kunnen grijpen is het belangrijk om blusmiddelen in huis te hebben. In sommige gevallen volstaat een blusdeken, maar vaak is een brandblusser effectiever. In huis wordt meestal gekozen voor een schuimblusser. Een poederblusser werkt ook goed, maar heeft meer nevenschade tot gevolg.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.