lichteffect lamp

Over welke lichteffecten kunnen lampen beschikken?

door

in

Bij het aanschaffen van lampen moet er tegenwoordig met heel wat verschillende zaken rekening worden gehouden. In eerste instantie is het bijvoorbeeld belangrijk om rekening te houden met de stijl waar je lampen over moeten beschikken. Moeten ze bijvoorbeeld over een modern, strak design beschikken of moeten ze toch eerder klassiek getint zijn? Waar veel mensen te weinig of zelfs helemaal geen rekening mee houden heeft betrekking tot het lichteffect welke lampen kunnen realiseren. Is het voor jou ook niet meteen duidelijk welke verschillende lichteffecten er nu precies bestaan? Wij stellen ze op deze pagina graag allemaal aan je voor! 

 

  • Lampen met direct licht 

 

In eerste instantie spreekt het voor zich dat er van heel wat lampen wordt verwacht dat ze direct licht produceren. Het betreft hier licht welke geen hindernissen op haar pad tegenkomt waardoor ze meteen verschillende delen van je interieur kan verlichten. Bij lampen waarbij er sprake is van direct licht kan er worden vastgesteld dat de lichtstralen niet of slechts in zeer beperkte mate worden tegengehouden door de lampenkap. Lampen met direct licht zijn uiteraard bijzonder functioneel en komen uitstekend tot hun recht in ruimtes waarin er veel licht is vereist. Enkele voorbeelden op dit vlak zijn de badkamer en een eventuele hobbykamer. 

lichteffect lamp
lichteffect lamp

 

  • Lampen met indirect licht 

 

In tegenstelling tot bij direct licht is het zo dat er bij indirect licht geen sprake is van het rechtstreeks schijnen van de lichtstralen op het interieur. Dit is het gevolg van het feit dat bijvoorbeeld een kap of een armatuur het licht slechts in beperkte mate doorlaat. Het licht verspreidt zich vervolgens door de weerkaatsing op de muren en / of het plafond. Indirect licht staat er om bekend bijzonder sfeervol te zijn waardoor het uitermate geschikt is voor in de woon- of slaapkamer. 

 

  • Lampen met diffuus licht 

 

Lampen die zijn voorzien van een kap of armatuur waardoor het licht niet direct in de ruimte kan schijnen produceren diffuus licht. Het betreft hier in de praktijk vaak lampen welke (gedeeltelijk) zijn gemaakt van textiel, kunststof of melkglas. Lampen met diffuus licht staan er om bekend een aanzienlijk zachtere lichtinval te realiseren. Dergelijke lampen worden dan ook zeer gewaardeerd aan het plafond, bijvoorbeeld boven de eettafel. Ook de badkamer is een populaire ruimte in huis waarin er veelvuldig gebruik wordt gemaakt van diffuus licht. Dergelijke lampen realiseren namelijk voldoende verlichting in de ruimte zonder dat er sprake is van te fel schijnend licht. 

 

  • Lampen met gericht licht 

 

Tot slot zijn er ook nog de lampen die gericht licht weten te produceren. Dergelijke verlichting is niet alleen maar praktisch, maar ongelofelijk handig wanneer je een bepaalde, concrete plek wist te verlichten. Enkele plaatsen waarbij er vaak gebruik wordt gemaakt van gericht licht zijn met name werkplaatsen, leeshoeken en plaatsen waar een kunststuk is terug te vinden. Gericht licht kan in de praktijk worden gerealiseerd met behulp van verschillende soorten lampen. Denk hierbij onder meer aan: 

  • Spotjes; 
  • Bureaulampen; 
  • Verstelbare vloerlampen; 

In de praktijk is het zo dat lampen met gerichte verlichting zeer vaak worden gebruikt in de woonkamer als bijvoorbeeld leeslamp of als accentverlichting. Ook in meer functionele ruimtes zoals bijvoorbeeld de keuken wordt er doorgaans veelvuldig gebruik gemaakt van gerichte verlichting. Dit dan bijvoorbeeld boven het fornuis of boven het aanrecht. Zorg voor licht, gezelligheid en sfeer in jouw interieur met de lampen uit de fraaie collectie van Furnea!


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.