rotan

Een interieur met rotan meubelen samen stellen

Rotan meubelen zijn de afgelopen jaren minder populair geworden. Dat is jammer, zeker omdat een landelijk interieur op dit moment harstikke hot is. En juist in dit soort interieurs passen meubelen die van rotan zijn gemaakt perfect. Dus heb jij op de planning staan om je interieur opnieuw aan te kleden? Overweeg dan zeker om rotan meubelen aan te schaffen.

Waar moet je opletten?

Rotan meubelen zijn in diverse soorten kleuren en materialen te koop. Natuurlijk gaat het er in essentie om dat je de rietsoorten kiest die bij elkaar passen en je interieur verrijken. Echter, houd er wel rekening mee dat rotan een natuurproduct is, dat kan dus betekenen dat er scherpe uiteinden op de vlechtenmaterialen aanwezig zijn. Zeker wanneer je iemand bent die vaak dunne kleding draagt (zoals bijvoorbeeld panty’s), zijn rotan meubelen niet je beste vriend. Toch kun je het gevaar van de scherpe randjes eenvoudig ontwijken, door bijvoorbeeld zitkussens of mooie decoratieve dekens over het zitgedeelte van de stoel te leggen.

Rotan meubelen
Helaas zijn rotan meubelen de afgelopen periode wat minder populair geworden.

Rotan meubelen en onderhoud

In principe gaan rotan meubelen tientallen jaren mee, maar het materiaal kan op den duur slijten of het kan zo zijn dat sommige rietstengels kunnen gaan scheuren. In dat geval is het goed om te weten dat je bij stoelenmatterij terecht kunt om je rieten stoel te laten herstellen. Een stoelenmatter kan eenvoudig een nieuwe zitting voor je vlechten, waardoor je meubels nog lang mee kunnen gaan. Een voorbeeld van een stoelenmatter vind je hier: https://www.rotanblees.nl/rotan-stoelmatter

Wat is rotan voor materiaal?

Hoewel rotan meubelen natuurlijk schitterend in je interieur kunnen staan, is het ook leuk om te weten wat rotan eigenlijk is. Welnu, rotan is een lianensoort dat uit de subtropen afkomstig is. De liaan bevat verschillende onderdelen waarmee de rieten stoelen worden gemaakt.

Als je bijvoorbeeld alleen de kern van de stengels gebruikt, dan werk je met pitriet. Dit gedeelte is glad en erg buigzaam en daarmee uitermate geschikt om stoelen mee te matten. Andere vlechtenmaterialen die uit de liaan voortkomen zijn vlechtband (ook wel stoelriet genoemd) en de rotan webbing. De verzamelnaam voor alle verschillende soorten vlechtenmaterialen is rotan, wat weer terug te lijden is naar de term rotan meubelen.

Rieten meubelen kunnen een ware aanwinst zijn voor je interieur. Overweeg dan ook zeker de optie om voor dit soort meubelen te kiezen in plaats voor de ‘standaard’ moderne stoelen. Het zal de sfeer in je woning in ieder geval warmer en landelijker maken.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.