Verschillende soorten overkappingen

door

in

Wanneer je besluit om een terrasoverkapping aan te schaffen, zal je er al snel achter komen dat er behoorlijk veel keuze is. Hierdoor kan het lastig zijn om te bepalen welke terrasoverkapping het beste bij jouw situatie past. Om ervoor te zorgen dat de keuze wat gemakkelijker wordt, delen we in dit artikel onze kennis met je en vertellen we je over een aantal veel voorkomende terrasoverkappingen

Terrasoverkappingen met doek

Constructies met een doek zijn ideaal voor als je een vrijstaande overkapping in je tuin wilt hebben staan. In feite krijg je een vierkant geraamte waartussen een doek wordt gespannen zodat je een schaduwrijke plek in je tuin creëert. In de meeste gevallen zijn overkappingen met doek van aluminium gemaakt, waardoor je er vrijwel geen onderhoud aan hoeft te plegen.

Terrasoverkappingen van glas

Terrasoverkappingen van glas zijn opgebouwd uit aluminium staanders met een glazen dak en glazen zijwanden. Het grote voordeel van dit type constructie is dat je de lichtinval in je woonkamer nauwelijks beperkt. Met name in de winter is dat erg prettig. Een belangrijk aandachtspunt bij constructies met glas, is dat je een intern zonnescherm monteert. Een intern zonnescherm wordt direct onder het glazen dak aangebracht. Wanneer je een dergelijk scherm niet plaatst, wordt de temperatuur onder de overkapping op sommige dagen al snel ondraaglijk.

Soorten overkapping
Je hebt diverse soorten overkappingen waaruit je kan kiezen.

Constructies van hout

Een overkapping van hout is met name erg mooi bij woningen die een landelijke uitstraling hebben. Het is overigens wel van belang dat je er rekening mee moet houden dat je sommige houtsoorten moet onderhouden. Ga dus na, voordat je een terrasoverkapping van hout aanschaft, wat de onderhoudseisen zijn, zodat je achteraf niet voor nare verrassingen komt te staan.

Een overkapping van aluminium

Overkappingen van aluminium hebben een moderne look, zijn onderhoudsvrij en licht van gewicht. Dat laatste punt maakt ze erg aantrekkelijk voor woningen die het gewicht van een houten overkapping niet kunnen dragen. Maar ook als de ondergrond waarop je de constructie wilt neerzetten niet heel sterk is, kan een aluminium overkapping uitkomst bieden. Een belangrijk aandachtspunt bij constructies die van aluminium zijn gemaakt, is de kwaliteit van het materiaal.

Vaak zijn goedkopere producten van minder goede kwaliteit samengesteld, waardoor je het risico kunt lopen dat de staanders naar verloop van tijd doorbuigen. Dat levert een niet zo’n fraaie aanblik op. Besef dus goed wat je van de kwaliteit van een constructie verwacht voordat je je blind staart op de grote prijsverschillen tussen de producten. Die zijn er immers niet voor niets…

Overige Aandachtspunten

Nu je weet wat voor verschillende soorten terrasoverkappingen er zijn, is het goed om te weten dat er nog een aantal belangrijke aspecten zijn waarmee je rekening kunt houden voordat je tot de aanschaf overgaat. Ten eerste zijn er gemeenteregels voor het plaatsen van een aanbouw aan woningen. Doe dus altijd een check of er bepaalde reglementen vanuit de gemeente zijn die als gevolg kunnen hebben dat je de overkapping die je op het oog had wellicht niet of in een andere vorm moet aanschaffen.

Ten tweede willen wij je meegeven dat het belangrijk is om de accessoires niet te vergeten. Met accessoires doelen we onder andere op ingebouwde led verlichting (verlichting kan vaak in de staanders worden weggewerkt wat een strakke uitstraling geeft). Maar vergeet ook zeker niet de regenwaterafvoer, vaak kun je een dergelijke afvoer in de staanders laten wegwerken.

Door je uitgebreid te oriënteren op de verschillende soorten overkappingen krijg je een goed beeld van de verschillende soorten mogelijkheden en kun je een goed onderbouwde aankoopbeslissing nemen. Kortom, neem de tijd en geniet straks van het heerlijke


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.