gekleurde verlichting

Hoe gekleurde verlichting een grote invloed kan hebben dan je vooraf had gedacht

Het is niet iets waar je vaak aandachtig over nadenkt maar kleur speelt een belangrijke rol in ons leven. Iedereen heeft zijn/haar lievelingskleuren en kleuren die iets minder in de smaak vallen. Deze voorkeuren zie je ook vaak weer terugkomen in bijvoorbeeld de kleding van desbetreffende personen of bij het kopen van een nieuwe auto of het schilderen van je slaapkamer. 

Of je een kleur mooi of lelijk vindt is totaal subjectief. Maar dat kleuren bepaalde emoties oproepen is al jaren bekend, het gebruik van de juiste kleuren kan dan ook een positief effect hebben op je emoties en je lichaam. Kleur heeft dus niet alleen invloed of je iets mooi vindt of niet maar dus ook op omgeving waar je je in bevindt. 

De omgeving waar je je over het algemeen toch het meeste tijd in doorbrengt is je eigen huis. Het is dan ook wel zo fijn als je je thuis op je gemak voelt. Het gebruik van gekleurde verlichting in plaats van normale verlichting kan je daarbij helpen doordat je kan inspelen op je humeur en zo een speciale kleur kan kiezen die goed past bij jou staat van doen. Ben je net wakker en voel je je een beetje futloos, dan kan je ervoor kiezen om te kiezen voor een kleur als geel. Heb je een lange dag gehad en wil je even tot rust komen? Dan is het waarschijnlijk verstandig om te gaan voor een groen licht. 

gekleurde lampen
Het effect van gekleurde lampen

De effecten van kleur op je emoties en lichaam

Zoals we hebben besproken zijn kleuren van invloed op je lichaam, geest en emoties. Er zijn oneindig veel wetenschappelijke onderzoeken aan gewijd en op basis daarvan zijn er zelfs alternatieve geneeswijzen ontwikkeld die gebruik maken van kleurverlichting. Wij zochten uit wat de meest wenselijke kleuren zijn voor als je zou kiezen voor lampen met kleur. 

Rood

De kleur rood staat voor passie, kracht, vuur en fysieke energie. Het is een warme kleur en van positieve invloed als je moe bent of je even wat minder energiek voelt. 

Blauw

Een koele kleur, wordt over het algemeen gelinkt aan rust, kalmte en vertrouwen. Het is de kleur die vooral van invloed is op de geest: het brengt kalmte en rust en helpt je beter te concentreren

Geel

Een sterke en stimulerende kleur. In tegenstelling tot rood heeft geel vooral effect op de geest. Zo zorgt het voor een verhoogt zelfvertrouwen en vrolijkt je op. Voel je je even wat minder? Dan is het gebruik van geel licht geen slecht idee voor je, geel zorgt namelijk voor optimisme.

Groen

De kleur van harmonie en balans. Groen, de kleur van moeder natuur heeft een rustgevend effect en stelt ons gerust. Groen valt precies in het midden van het kleurenspectrum en helpt je daardoor om in harmonie en evenwicht te komen.

Oranje

is eigenlijk een combinatie van de fysieke effecten van rood met de stimulerende effecten van geel: het is een kleur die plezier uitstraalt. Ook focust het de geest op lichamelijk comfort en sensualiteit.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.