Behang verwijderen

Behang verwijderen

door

in

Wil je je woning een nieuwe uitstraling geven met nieuw behang of een andere kleur verf? Dan zul je eerst het oude behang moeten verwijderen. Je kunt niet vaak zomaar het behang van de muur aftrekken. Hoe kun je dit het beste aanpakken? In dit artikel zullen we bespreken hoe het behang het beste verwijderd kan worden.

Een goede voorbereiding

Om het behang van de muren af te halen, is het fijn om een aantal materialen in huis te hebben. Deze zullen je het werk veel gemakkelijker maken! In de eerste plaats is het handig om een behangstomer tot je beschikking te hebben. Deze zijn te koop, maar je kunt ze ook huren voor een aantal uur, een dag of een weekend bij een bouwmarkt. Ook is het handig om een spons en emmer met lauwwarm water bij de hand te hebben. Dit alles dient om het behang nat en week te maken, zodat het makkelijker los komt. Het kan daarbij handig zijn om een afweekmiddel te gebruiken. Deze laat je enige tijd op het behang intrekken, zodat je het behang vervolgens gemakkelijk van de muur af kunt trekken. Ook is het handig om een plamuurmes te hebben om het behang van de muren af te steken. Als je te maken hebt met hoge muren is een krukje noodzakelijk. Verder is plastic afdekzeil een must voor het beschermen van de vloer. Soms zit behang zeer stevig vast, of is het voorzien van een watervaste laag. In dat geval zul je het behang niet gemakkelijk van de muur afkrijgen. Een behangperforator is dan een handig instrument om gaatjes in het behang te maken. Zo kun je gemakkelijker bij de onderlaag van het behang komen, om het los te weken. Vuilniszakken om het behang op te ruimen zijn natuurlijk ook vanzelfsprekend.

Behang verwijderen
Is de muur toe aan een opknapbeurt? Dan is het verstandig eerst het behang te verwijderen.

Werkwijze om het behang te verwijderen

In eerste instantie is het van belang om het behang goed nat te maken. Als het om een kleine muur gaat, kun je dit het beste doen met afweekmiddel. Prepareer het afweekmiddel volgens de verpakking van het middel. Vaak staat daarop in welke hoeveelheid je het moet verdunnen. Dit breng je vervolgens aan op het behang en laat je enige tijd intrekken. Vervolgens kun je het er vanaf steken met een plamuurmes. Als het om een grotere muur gaat, kun je beter een behangstomer gebruiken. De behangstomer moet je vullen met water. Nadat de behangstomer vervolgens is opgewarmd, houd je deze tegen het behang. De behangstomer zorgt ervoor dat het behang zacht en week wordt. Je kunt het dan eraf halen met een plamuurmes. Zorg dat je hierbij niet te ruw aan het werk gaat. Dit kan immers tot beschadigingen op de muur leiden. Die zal je dan weer moeten repareren achteraf. Ten slotte blijven er vaak nog wat lijmresten of kleine stukjes behang op de muur zitten. Deze kun je vaak met een harde borstel verwijderen.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.